ANNONSERA
ANNONSER

 

 

 

 




  Blommor och blad
Fläckborttagning
Husmorskurer
Laga och återanvänd
Presenter
Skönhet och hälsa
Städtips
Syltning och saftning
Vett och etikett
Universalmedel
Info & Kontakt
 

 
   

Buffé till Valborg
Buffé till Valborg • Påsk • Sommarbuffé • Höstfest med svamp • Grönt Julbord • Nyår

Buffe till Valborg
Passa på att träffas nu till Valborg och bjud på en enkel med god buffé. De mesta kan du förbereda dagen innan. Antingen ni kommer hem från Valborgsmässoeld och sånger eller har annat för er är det bara att ställa fram maten. Sätt en rykande varm soppa direkt i gästerna händer när de kommer in från kylan. Under tiden ställer du in redan färdiga revbenspjäll under grillelementet och snart sprider sig frestande dofter och maten kan serveras. Avsluta med en ananaskaka och kaffe.
Buffé för 8-10 personer

 
 
  Potatis – och bönsoppa med skinksparris
En mixad krämig soppa som serveras varm i en kopp direkt när gästerna kommer.
2-3 skivade schalottenlökar
smör att steka i
5 st skalade och skivade potatis
1 klyfta vitlök
1 tsk timjan
7 dl vatten
2 pkt kycklingfond eller motsvarande tärningar
1 msk vitvinsvinäger eller citronsaft
1 pkt naturella vita bönor på burk eller paket 380 g
salt och peppar
2 dl kaffegrädde eller mjölk
smörgåskrasse

Fräs löken mjuk i botten på en större kastrull. Lägg ned potatisen och låt den fräsa med någon minut. Pressa i vitlök och strö över timjan.
Häll på vatten, fond/buljong och vinäger/citronsaft. Koka upp och koka tills potatisen är riktigt mjuk.

Häll i de avrunna bönorna och låt dem koka med cirka 5 minuter. Mixa soppan till en slät crème.

Smaka av med salt och peppar. Rör i grädden. Låt soppan få ett hastigt uppkok strax före servering. Häll upp i koppar, klipp krasse över och lägg på skinksparrisen.

Tillbehör
Skinksparris
4-5 skivor soltorkad skinka
8-10 förvällda sparrisar

Skär skinkan i mitten på längden. Rulla skinkan runt sparrisen och placera över soppmuggen vid servering.


 
 
  Pizzaslice med lax
Ett paket färdig pizzadeg
3 msk neutral olja
1 msk Dijonsenap
2 pkt mozzarella
1 äpple i tunna skivor
50 g ruccola
250 g rökt lax i strimlor
50 g pinjenötter

Bred ut degen på smörpappret på en plåt. Blanda olja och senap och pensla över degen, fördela äppelskivor och mozzarella. Grädda cirka 15 minuter i ugnen till osten och pizzabotten börjar få färg. Ta ut och låt svalna.

Fördela ruccola och laxen när pizzan svalnat. Strö över pinjenötter och skär pizzan i snibbar.


 
 
  Cous Cous med svamp och oliver
Görs också färdig i förväg och sätt in i ugnen samtidigt med spjällen. Servera med apelsinklyftor.
4 dl couscousgryn
4 dl utspädd apelsinjuice
rivet skal av 1 apelsin
1 tärning grönsaksbuljong
2 msk smör
300 g färska champinjoner i skivor
0,5 strimlad purjolök
Smör att steka i
cirka 100 g svarta eller gröna oliver
2 färska apelsiner i klyftor

Koka upp vatten, apelsinjuice och grönsaksbuljong. Rör i couscousgrynen, lägg på lock och låt stå och svälla 5-10 minuter. Rör om med en gaffel, klicka i smöret och rör lite till.

Stek svamp och purjo lätt, salta och peppra. Blanda svamp, purjo och oliver med couscousen och lägg upp i en eldfast form. Ställ in i ugnen långt ned samtidigt med spjällen.


 
 
  Revbensspjäll med yoghurt- och ingefärssås
Spjällen görs färdiga i förväg och marineras och ställs in under grillelementet strax före serveringen. Cirka 25 kg tjocka revbensspjäll.
kokvatten
2 l vatten
1 msk salt
6 svartpepparkorn
2 lagerblad

Marinad
1 dl chilisås
3 msk kinesisk soja
1 msk mald ingefära
1 msk stött rosmarin
saften av en pressad apelsin
1 dl neutral olja
ugn 225°

Skär spjällen i mindre bitar. Koka upp vatten, salt och kryddor i en stor kastrull. Lägg i spjällen och sjud 20 minuter. Låt spjällen svalna i vattnet och gärna ligga i till nästa dag.
Blanda till marinaden. Låt spjällen rinna av och pensla med marinaden. Låt det gärna ligga och dra några timmar innan de ska grillas.
Lägg spjällen i en form och ställ in under grillelementet. Ta ut och vänd efter några minuter. Servera dem nygrillade.

Yoghurt- och ingefärssås
1 l tjock grekisk eller turkisk yoghurt
3 cm riven färsk ingefära
1 klyfta vitlök
Saften av 1 citron
Salt och peppar
Eventuellt lite färsk mynta

Blanda yoghurt med ingefära, vitlök och citronsaft. Smaka av med salt och peppar, stick i några myntablad och servera till spjällen.

 


 
 
  Ananaskaka med vit choklad och nötter
Ananasen är fin och billig nu. Den här kakan är enkel att göra och innehåller mycket godsaker.

Tips!
Spar lite av ananasen och servera som extra tillbehör till kakan.

250 g smör rumsvarmt smör
3 dl strösocker
4 ägg
1 färsk ananas/2 dl krossad avrunnen ananas
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
5,5 dl vetemjöl
50 g grovt hackad mandel
50 g grovt hackad vit choklad
ugn 175°
ströbröd och smör till formen

Smöra och bröa en braspanna
Använd elvisp och vispa smör och socker ljust och fluffigt. Tillsätt äggen ett i taget och fortsätt att vispa.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver för sig. Rör i mandel och chokladbitar i mjölet.
Skala och skär ananasen i sockerbitsstora bitar.
Rör ned mjölblandningen i äggvispet och rör till sist ned ananasbitarna eller de avrunna krosset.
Grädda i cirka 60 minuter i nedre halvan av ugnen. Vänta tio minuter och stjälp sedan upp den och låt den svalna på galler. Servera en skiva av kakan med vispgrädde och en skiva färsk ananas.

Serveringsförslag
Komplettera med en skål sallad en god ost, och bröd. Både öl och vin passar till buffén.


 
 
  Serveringstips
Fat
Ta fram alla uppläggningsfat och skålar i förväg. Har ni varit ute med gästerna och kommer hem samtidigt går det då fort att hälla upp och ställa fram.

Ost
Vill du ha med ost på buffébordet välj hellre en riktigt god hel brietårta eller en stor bit mögelost och eventuellt en vällagrad hårdost än massa små ostar som blir kletiga efter ett tag.

Trångt
Är det plusgrader ute och har balkong kan du förvara mat och dryck på balkongen eller ordentligt övertäckt i trädgården tills ni kommer hem.