ANNONSERA
ANNONSER

 

 

 

 




  Blommor och blad
Fläckborttagning
Husmorskurer
Laga och återanvänd
Presenter
Skönhet och hälsa
Städtips
Syltning och saftning
Vett och etikett
Universalmedel
Info & Kontakt
 

 
   

Höstfest med svamp – Kremlor och kantareller
Svamptider betyder spännande upptäcktsfärder in i skogen på okända och kända stigar. Gummistövlar, korg, bra svampkniv och en liten borste är bra att ha med sig.

Tips!
Rensa så mycket som möjligt på plats så slipper du det tråkiga rensjobbet hemma. Det kan bli lyckliga ögonblick när den där stolta fjällskivlingen bara står där eller när gläntan lyser gult av höstkantar eller när du vant ögat vid färgskalan och ser ett hav av trattisar.

En bra sten blir perfekt fikaplats och aldrig smakar mackorna så gott som under en svampplockningspaus. Det är kanske när du sitter där och tittar dig omkring som du mer ingående kan studera alla andra svampar. En del ser verkligen goda ut men frågan är om de är ätliga?

I Danmark kan man alltid gå till Apoteket som tillhandahåller servicen att identifiera svamparna åt dig. I Sverige går det ibland att hitta en svampexpert på biblioteket som brukar ha temakvällar om svamp. Om de inte har det har de förhoppningsvis en bra svampbok att låna ut.

Vi har använt både vanliga och mindre vanliga men goda matsvampar i recepten. Svampar har många kompisar. I de flesta av recepten finns några av de allra närmaste vännerna med nämligen timjan, olika sorters lök, citron och äpple.

Buffé för cirka 10 personer.

höstfest svamp
© Miriam Preis
  Timjandoftande svamppytt med lingonsalsa
4 portioner
400 g blandsvamp ansad och skuren i tärningar
2 tärnade morötter
0,5 tärnad kålrot 200-300g
4 tärnade potatisar
2 rödlökar i klyftor
0,5 purjolök i strimlor
solrosolja och smör att steka i
salt och peppar
1 kruka timjan

Lingonsalsa
0,5 finhackad rödlök
saften av 0,5 lime
1 krm salt
1 dl färska eller frysta lingon
1 rivet äpple

Hetta upp svampen utan matfett i en stor stekpanna. Låt svampen koka upp och ånga av vätskan. Ställ åt sidan.
Förväll hastigt kålrots- och morotstärningar i lite lättsaltat vatten, cirka 3 minuter. Sila av vattnet.
Hetta upp olja i en stor stekpanna/gryta och stek först potatisen på medelvärme 5 minuter. Häll i avrunna morots- och kålrotstärningar och blanda. Ned med löken och fortsätt att stek på medelvärme tills rödlöken är mjuk.
Blanda i svampen, blanda noga, lägg i smör, salta och peppra och stek ytterligare några minuter. Hacka all timjan lite grovt, blanda i hälften och strö resten över.

Syrlig lingonsalsa
Lägg den hackade löken i en serveringsskål, slå på limesaften och blanda med salt. Mosa 2 msk lingon lite lätt. Blanda moset och omosade lingon med äppelriv och lök. Servera till pytten. Kan förvaras i kylskåp 3-4 dagar i en burk med tättslutande lock.


 
 
  Soppa på trattisar
4 portioner
1 l färska trattisar eller trumpetsvampar/cirka 30 g torkade
2 stora finhackade schalottenlökar
1 klyfta finhackad vitlök
1 tärnat äpple
salt och peppar
smör att steka i
1 msk vetemjöl
1 l kycklingbuljong
0,5 dl sherryvinäger
2 dl kaffegrädde
1 msk pressad citronsaft
hackade blandade färska örter, tex körvel, persilja, gräslök

Hacka de färska kantarellerna och hetta upp dem i en kastrull utan matfett. Häll av och spara all vätska som bildas. Ta av hälften av svampen. Lägg i smör, blanda om och låt lök, vitlök och äpple fräsa med en stund, salta och peppra.
Pudra över mjölet, slå på svampspad, buljong och vinäger och koka upp. Häll sist i grädden koka upp och sjud soppan cirka 20 minuter. Smaka av med salt och peppar och citronsaft. Låt svalna något och mixa med en mixerstav.
Hetta upp soppan före servering. Hacka den svamp som inte är mixad och stek på med lite mör i en stekpanna. Fördela svampen direkt i djupa tallrikar. Strö över örter. Häll upp soppan i en kanna och servera separat.


 
 
  Tips om torkade trattisar och trumpetsvampar
Torkning
• Det finns många sätt att torka dem på. De enklaste är att bre ut bakplåtspapper ovanpå ett köksskåp till exempel och bara låta dem ligga där cirka tre dagar. Värme stiger som bekant och ligger de högt snabbar det på processen. Förvarade svampen i glasburkar.

Torkning i ugn
• Det går snabbt att torka svampen i ugnen. Men det gäller att ha låg temperatur, max 50 grader. Det blir bäst i varmluftsugn. Ställ luckan lite på glänt med hjälp av en träsmörkniv till exempel. Lägg ut svamparna på bakplåtspapper. Hur fort det går hänger samman med hur mycket svamp du har lagt ut och hur blöt den är. Har du lagt lite torra trattkantareller glest på plåten kan du ta ut den redan efter 30 minuter och känna hur torra de är. Är det mycket kan du behöva vända om några gånger och det kan ta flera timmar. Det är bäst att kolla med jämna mellanrum så att den inte står för länge.

Blötlägg
• När du ska använda torkade trattisar kan du antingen blötlägga dem i 15 minuter som de är. Eller stöt dem lätt i en mortel för att få dem finfördelade. Lätt att använda som smaksättning i soppor, såser och grytor. En del tycker att hela trattkantareller blir lite för slemmiga om de tillreds hela, speciellt foten har den tendensen. Det gäller båda färskt anrättade och torkade blötlagda.


 
 
  Kantareller med viltskav och pappardelle
4 portioner
cirka 240 g fryst viltskav/renskav
neutral olja att steka i
1 hel ansad och strimlad purjolök
2 skivade vitlöksklyftor
1 liter rensade färska kantareller/trattisar
2 msk smör
cirka 100 g spenat
skalet av ½ riven citron
chilipeppar
salt
eventuellt frysta eller färska lingon
100 g mild getost
smör att steka i
400 g pappardelle

Svampanvändningen
Hacka de färska kantarellerna och hetta upp dem i en kastrull utan matfett. Sätt på rikligt med vatten till pastan. Låt skaven tina lite och skär den i breda strimlor. Fräs purjo och vitlök i en stor stekpanna. Lägg i köttet och stek tills det är genomstekt, blanda ned svampen och lägg i smör. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Lägg i spenaten och fräs 5-6 minuter till. Blanda i citronskal, chilipeppar och smaka av med salt. Fördela pastan i botten på djupa tallrikar. Lägg över svampskavet. Toppa med skivor av getost och strö eventuellt lite lingon över.

Istället för mild getost
Viltsmaken i skavet är speciell och den som gillar mesost som har mer smak kan med fördel använda den istället för den milda getosten.


 
 
  Carpaccio på soppar
4 portioner som förrätt
cirka 150 g tunt skivade soppar tex Karl-Johan, brunsopp eller björksopp
saften av 1 citron
cirka 0,5 dl olivolja
salt och peppar
2 msk rostad flagad mandel
2 msk flagad parmesanost
2 msk grovt hackad bladpersilja

Fördela svampskivorna på en portionstallrikar. Droppa över citronsaft och olivolja, salta och peppra. Avsluta med flagor av rostad mandel, parmesan och bladpersilja.
Tips använd potatisskalaren till att flaga parmesanosten!


 
 
  Svamptarte med paprika och ost
6-8 portioner
Pajdeg
2,5 dl vetemjöl
75 g smör
0,5 dl färskost
1 msk kallt vatten
Ugn 200 grader

300 g blandsvamp
3 hackade schalottenlökar
2 tunt strimlade gula paprikor
2 msk smör
2 msk hackad färsk timjan
salt och peppar
2 ägg
2 dl mjölk
2 dl färskost
150 g riven väl lagrad ost, tex Västerbotten
Servera med ruculablad till

Använd gärna matberedare till degen. Häll i mjöl och smöret skuret i bitar och kör till en grusig konsistens. Tillsätt färskost och sist vatten. Kör tills degen klumpat ihop sig. Använd en låg pajform av metall med löstagbar botten, eller små portionsformar och tryck ut degen direkt. Låt vila 30 minuter i kylen. Nagga med en gaffel i botten och förgrädda tio minuter.
Häll i kantarellerna i en stekpanna utan smör och låt det mesta av vätskan koka bort på medelvärme.
Lägg svampen på ett fat. Smält smöret och fräs lök och paprika mjuk i pannan, lägg i svampen och låt den fräsa med. Salta och peppra. Ställ pannan åt sidan.
Vispa ägg mjölk och färskost i en bunke. Lägg svamp, paprika och lök i botten på pajen, strö över den rivna osten, slå sist över äggblandningen. Grädda cirka 20 minuter, mindre tid för portionsformar.