ANNONSERA
ANNONSER

 

 

 

 




  Blommor och blad
Fläckborttagning
Husmorskurer
Laga och återanvänd
Presenter
Skönhet och hälsa
Städtips
Syltning och saftning
Vett och etikett
Universalmedel
Info & Kontakt
 

 
   

Grönt julbord – Fyra gröna recept till julbordet
Fyra gröna riktigt läckra recept som till största delen innehåller närodlade råvaror. Alla rätterna passar in på både det helgröna och det traditionella julbordet.

Förr var julbordets överflöd något att längta efter. Vardagsmaten var mer ensidig och knapp och tillvaron innebar mycket fysiskt arbete. Idag rör vi oss mindre har större tillgång till varierad mat året runt. De flesta av oss väljer nog ut favoriterna på julbordet och kompletterar med grönsaker och byter ut den fetaste maten mot magrare alternativ.

Ekologiskt, närproducerat och klimatsmart, det är mycket att tänka på för att uppfylla det som är mest korrekt. Men det behöver inte vara komplicerat. Det räcker med att gå någon generation tillbaka i tiden så fanns allt detta som en naturlig del i mathållningen. Tomater och färsk gurka hörde till sommarhalvåret och ärligt talat borde det göra det idag med om inte av någon annan anledning så för smakens skull.

Under vintern har vi god tillgång på alla vitaminer, mineraler och näringsämnen i de råvaror vi producerar i Skandinavien. Rotfrukter, kål, lök och äpplen till exempel. God Jul!

Alla recept räcker till fyra portioner som ensamrätt om inget annat uppges. På ett buffébord med flera rätter blir det mat för fler. En rätt= fyra portioner, två rätter åtta portioner och så vidare. I alla recept har vi utgått från ekologiska råvaror där det är möjligt.

grönt julbord
© artini design&photo
  Rödkålssallad med lök, morot, äpplen, granatäppelkärnor och valnötter
En frisk krispig sallad som kan varieras med vitkål. Håller sig saftig och god upp till fem dagar i kylen. Gör dubbel sats inför julen.
8 portioner
0,5 lagom stort rödkålshuvud
1 riven morot
3-4 rivna äpplen
0,5-1 röd lök i tunna skivor
en bit finstrimlad purjo
kärnorna av ett granatäpple
8-12 strimlade torkade aprikoser/1 dl russin/annan torkad frukt

Dressing
saften av 2 apelsiner
0,5 dl rapsolja
1 msk havssalt
50 g valnötter/rostade grovt hackade hasselnötter/mandlar

Hyvla kålen med en bra osthyvel. Riv morot och äpplen på den grova sidan. Blanda kålen med morots- och äppelriv, lök, purjo, granatäppelkärnor och aprikoser/russin. Rör ihop dressingen och slå över salladen, blanda väl. Strö över nötterna.


 
 
  Varm sallad på brysselkål, potatis och morötter med rostade hasselnötter och senapsdressing
Trevlig smakkombination med närproducerade råvaror som är lätta att få tag på. Salladen blandas till minuten före den ställs på bordet, då absorberar grönsakerna lättare den goda senapsdressingen.
1 nät brysselkål, ansas, kokas 5-8 min
4 potatisar, ugnsbakas med skal 225 garder 20 min
2 medelstora morötter, i stavar bakas med potatisen
2 schalottenlökar/1 gul lök, finhackas
Senapsdressing
2 msk fransk senap
2 msk grovkorning senap
2 msk honung
2 msk äppelcidervinäger
1 tsk havssalt
1 dl rapsolja

50 g grovt hackade rostade hasselnötter

Börja med att ugnsbaka potatis och morötter. Koka brysselkålen. Blanda till dressingen och smaka av till lagom styrka och sötma.
Rosta nötterna i torr stekpanna tills de börjar få färg. Låt dem svalna något och strö över salladen.
Lägg grönsakerna varma i en skål. Ringla över dressingen, blanda, strö på mandeln och njut.


 
 
  Grönkålsplättar med rödbetsalsa
18-20 plättar
Grönkål är en lite glömd grönsak som tyvärr mest används som dekoration på skinkfatet. Innehåller massor av järn och kalcium och är jättegott. Plättarna blir vackra på buffébordet och smakkombinationen är spännande.
cirka 100 g förvälld finhackad grönkål/djupfryst
0,5 tsk Salt
0,5 dl dinkelmjöl/vetemjöl
300 g Keso
3 ägg
matfett till gräddning

Rödbetssalsa
2 kokta rödbetor finhackade
3 msk kapris
0,5 finhackad röd lök
0,5 finhackat äpple
1 krm chilipeppar
3 msk grekisk/turkisk yoghurt
skalet av 1 riven citron
färsk eller torkad mejram


 
 
  Tips!
• Har du inte plättjärn kan du steka mindre pannkakor i en vanlig stekpanna. Lägg bara ut en liten klick i mitten av pannan och stek som vanligt.
• Tina fryst grönkål eller finhacka och koka färsk grönkål hastigt i lite vatten. Krama ur kålen och lägg i en bunke. Strö över mjöl och salt, blanda. Rör i keson och vispa sist i äggen med en gaffel. Lägg matfett i ett plättjärn. Lägg inte i så mycket åt gången, grädda cirka 3 min innan de vänds försiktigt.
• Rör ihop rödbetshack, kapris, röd lök, äpple och chilipeppar. Rör ned yoghurten.
• Lägg upp plättarna på ett stort fat/bricka, fördela salsan mitt på, strö över citronskal och mejram. Servera extra skålar med yoghurt och salsa om någon önskar mer.

 
 
  Gratäng med palsternackor och jordärtskockor, purjo, kanel rostade valnötter
Den här rätten har vi haft på julbordet hemma hos oss sedan 1970-talet. Den är lika självklar som skinkan är för andra. Palsternackor och jordärtskockor är mina favoritrötter framför andra.
4 portioner
3-6 palsternackor beroende på storlek delade på längden
4-8 jordärtskockor beroende på storlek delade på mitten
1 hel finstrimlad purjolök med det gröna
1 tsk kanel
1 tsk örtsalt
svartpeppar
2 dl rumsvarm kaffegrädde/sojagrädde/havregrädde
cirka 50 g smulad getost
2 msk flytande honung, lägg den i ett rostfritt dl-mått, ställ på plattan tills honungen smält


225 grader cirka 15 minuter

Matfett till formen
Smöra en eldfast form. Sjud de skurna palsternackorna 5 minuter i lite vatten, lägg i skockorna och fortsätt sjud 3 minuter till. Låt dem rinna av och lägg i botten på formen.

Snabbfräs purjon lätt i lite smör. Pudra över kanelen, örtsalt och svartpeppar på grönsakerna, lägg på purjon. Slå på grädden. Smula över osten och ringla sist över honungen. Gratinera cirka 15 minuter till osten smält och fått färg.