ANNONSERA
ANNONSER

 

 

 

 




  Blommor och blad
Fläckborttagning
Husmorskurer
Laga och återanvänd
Presenter
Skönhet och hälsa
Städtips
Syltning och saftning
Vett och etikett
Universalmedel
Info & Kontakt
 

 
   

Nyår
Bjud på en exklusiv meny med enkla ingredienser och lätta recept. Imponera med en ljuvligt smakande kräftsoppa till förrätt och en mör bit lamm med en god gratäng av skockor och chevre till varmrätt. Avsluta med en Grand dessert med en doft av vanilj och smak av choklad, apelsin och hjortron.

Meny
• Välkomstbubblor med hoppande jävlar och tapenadsnurror
• Cognacspetsad kräftsoppa och västerbottenflarn
• Lammfilé och gratäng på mandelpotatis och skockor
• Apelsinpannacotta med myltasallad och liten chokladbakelse


 
 
  Hoppande jävlar
18-24 stycken
1 burk musslor i vatten eller ett paket djupfrysta
6-8 tunna skivor pancetta eller bacon
tandpetare
0,5 dl majs- eller solrosolja

Tina musslorna eller låt de rinna av väl om du använder musslor på burk. Dela varje pancetta eller baconskiva i tre delar. Rulla in musslorna och stick en tandpetare igenom. Häll oljan i en liten stekpanna eller kastrull med låga kanter. Stek ”jävlarna” i olja tills fläsket ser knaprigt ut, låt rinna av på hushållspapper.

Tapenadesnurror
2 ark djupfryst smördeg
cirka 1 dl tapenade

Gör din egen tapenade
2 dl svarta oliver utan kärnor
0,5 dl god olivolja
1 klyfta vitlök
1 msk citronsaft
svartpeppar

Mixa alla ingredienser i en skål med en mixerstav. Konsistensen ska vara "grusig" det vill säga inte en helt slät kräm

Snurror
Sätt ugnen på 225 grader. Ta ut smördegen och låt den tina. Kavla ut till dubbelstorlek. Bred på tapenaden och rulla ihop som en rulltårta. Skär tunna skivor och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i cirka tio minuter eller tills snurrorna fått fin färg i kanterna. Låt rinna av på hushållspapper.


 
 
  Cognacspetsad kräftsoppa och västerbottenflarn
Tänk på att det tar cirka två dagar för ett paket kräftor att tina i kylen.
4-6 portioner
1 pkt djupfrysta tinade kräftor
3 schalottenlökar
1 klyfta vitlök
1 morot i små kuber
2 msk solrosolja eller annan neutral olja
2 msk tomatpuré
1 flaska torrt vin
3 dl valfri grädde
1 msk smör
3 msk konjak
salt och kajennpeppar

Spara 4-6 av de finaste kräftorna. Vrid av och skala stjärtarna, lägg i kylen tills vidare. Stoppa huvud och klor i dubbla plastpåsar. Lägg på en skärbräda och använd en hammare att krossa skalen med.
Fräs lök, vitlök, morot och kräftskal i botten på en rymlig gryta. Tillsätt tomatpuré och vin, koka upp och sjud 20 minuter utan lock.
Sila från buljongen och koka kraftigt till cirka hälften av buljongen återstår.
Fördela kräftstjärtarna i botten på tallrikarna.
Vispa ned grädden i buljongen. Koka upp, häll i smör och konjak. Koka upp och smaka av med salt och kajennpeppar. Häll den heta soppan i sopptallrikarna, placera en kräfta på kanten och servera med flarnen.

Genväg till kräftsoppan
Bråttom? Tina ett paket kräftor spar 4-6 hela kräftor till garnering. Skala och spar stjärtarna. Använd två burkar hummersoppa. Rör ut soppan med 4 dl kaffegrädde koka upp. Tillsätt 2 msk konjak, smaka av med salt och kajennpeppar. Koka upp igen och sjud ett par minuter. Fördela kräftstjärtarna i tallrikarna. Häll den heta soppan över stjärtarna, garnera med kräftor. Alternativt kan du använda kräftstjärtar på burk i lag. Du kan köpa färska havskräftor till garnering.

Västerbottenflarn
cirka 12 st, kan förberedas ett par dagar före
200 g riven västerbottenost

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut bakplåtspapper på en plåt. Fördela osten i 12 högar ganska glest.
Sätt in i ugnen och grädda till flarnen smält ut och börjat bli mörkt gyllen i kanterna. Ta ut plåten och låt svalna. Lossa flarnen från pappret och förvara i burk med lock i kylen.


 
 
  Lammfilé och gratäng på mandelpotatis och skockor
4 portioner
500-600g lammfilé
salt och peppar
smör att steka i
2 dl rött vin att skölja ur stekpannan med till lite sky

Ta ut köttet ur kylen en timme innan du ska använda det. Torka filéerna med hushållspapper, skär dem i 4 bitar, salta och peppra och stek gärna i grillpanna, cirka 5 minuter på varje sida på medelvärme. Lammkött får gärna vara rosa i mitten. Häll vinet i pannan, koka upp använd några skedar av skyn vid servering.

Chevregratinerad mandelpotatis och jordärtskockor
4 portioner
4 medelstora mandelpotatisar eller annan mjölig sort
6 jordärtskockor
3 dl kaffegrädde
1 klyfta vitlök
salt och svartpeppar
100 g chevre, gärna smal rulle
2 msk honung

Sätt ugnen på 175 grader. Skala potatis och skockor, lägg i en kastrull. Dela eventuellt stora potatisar och skockor. Slå på grädde och pressa i vitlöken, salta och peppra, koka upp under omrörning och sjud 10 minuter. Smöra en eldfast form och lägg i rotfrukterna med grädden. Täck med skivor av chevre. Ringla över honungen. Sätt in i ugnen cirka 30 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka och gratängen fått fin färg.

Ruccola boll
1 pkt bredbar getost, cirka 200g
1 klyfta vitlök
1 finhackad schalottenlök
salt och peppar
50 g ruccola

Lägg ned osten i en skål, pressa i vitlök, lägg i lök, salta och peppra och mosa ihop detta med en gaffel. Hacka 1 dl av ruccolan ganska fint och blanda med osten. Lägg ut resten av ruccolan på en djup tallrik. Forma golfbollstora bollar av osten och rulla i ruccolan, ta bort överflödiga blad. Servera bollarna som tillbehör till lammfilén.

Tips på tillbehör
• Hari cote verts eller andra gröna bönor är goda som tillbehör.
• Sätt in en form med delade cocktailtomater i ugnen när cirka 5 minuter av potatisgratängen återstår.


Grand dessert
Vad är en Grand dessert? Förr var det vanligt på bättre restauranger att det gick att beställa in en tallrik med en smakbit av alla restaurangens desserter. En så kallad Grand dessert. Trevligt nog är Grand dessert tillbaka på flera restaurangers menyer.

 
 
  Apelsinpannacotta med myltasallad och liten chokladbakelse
Pannacotta
4-6 portioner
4 dl kaffegrädde
1 dl gelésocker Multi
0,5 vaniljstång, frön och stång
skalet av en vältvättad apelsin
1 kumquats i tunna skivor

Lägg alla ingredienser i en kastrull, koka upp och sjud 30 sekunder. Fiska upp vaniljstången. Fördela pannacottan i 4-8 dessertvinsglas, beroende på storlek. Låt svalna och förvara i kylen tills de ska serveras. Skär ett snitt i kumquatsskivorna och häng på kanten på glaset.

Mylta
1 paket djupfrysta hjortron
2 msk strösocker

Häll upp de djupfrysta bären i en skål och strö över sockret. Låt bären stå framme tills de tinat, rör om och förvara i burk med lock i kylen.

Myltasallad
1 mandarin
2 kumquats
1 dl mylta

Skär bort skalet på mandarinen med en vass kniv, skär ut filéerna mellan hinnorna, lägg i en skål. Skiva kumquatsen tunt och lägg i skålen tillsammans med myltan. Blanda.

Liten chokladbakelse
Basen till bakelsen är en enkel kladdkaka som du kan göra flera dagar i förväg och förvara i kylen.
smör och ströbröd till formen
2 msk rumsvarmt smör
2 dl socker
1 ägg
1,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,75 dl kakao
2 dl mjölk

Sätt ugnen på 200 grader. Smöra och bröa gärna en fyrkantig form med löstagbar kant annars går en rund bra. Vispa med elvisp smör och socker tills det blir ljust och fluffigt. Vispa i ägget. Blanda i en annan skål alla torra ingredienser. Rör omväxlande ned mjölblandningen och mjölken i smeten. Häll smeten i formen och grädda lång ned i ugnen cirka 25 minuter, den ska vara kladdig i mitten. Låt svalna.

Chokladkräm
25 g rumsvarmt smör
3 msk florsocker
1 msk kakao
1 msk kallt kaffe
Mosa ihop alla ingredienserna till krämen på en tallrik.

Bakelsen
4-6 bitar av kladdkakan
3 rutor smält choklad
1 msk sockerpärlor, finns bland baktillbehör i butiken/annars pärlsocker
chokladkräm
knäckformar, eller små kakformar

Skär ut cirka 3 cm stora rutor av kladdkakan. Gör 4-6 stycken eller fler beroende på hur många du behöver. Dela rutorna och bred lite chokladkräm på den undre delen, sätt på den övre delen. Vik ut en knäckform så att bakelsen kan stå på den och sätt bakelsen i formen. Bred lite smält choklad på locket och garnera med några sockerpärlor.

Genväg till chokladbakelsen
Lägg helt enkelt en bit god och vacker chokladkonfekt på tallriken.