ANNONSERA
ANNONSER

 

 

 

 




  Blommor och blad
Fläckborttagning
Husmorskurer
Laga och återanvänd
Presenter
Skönhet och hälsa
Städtips
Syltning och saftning
Vett och etikett
Universalmedel
Info & Kontakt
 

 
   

Påsk – örtdoftande lamm
Bjud på middag i påsk där en doft av färska örter och citron följer med från första lilla aptitretaren till huvudrätten. Börja med några läckra munsbitar på pinne som du kan fixa dagen innan.

Färskt svenskt lamm finns numera att tillgå året runt men det känns lite extra vårligt att äta lamm till påsk. Salladen till förrätten är lätt att göra och den goda lammfilén med tillbehör sköter sig själv i ugnen. Avrunda med en läcker aprikostarte. Även den kan du göra dagen före.
Buffé för 8-10 personer

 
 
  En munsbit att börja med
Kanske gör du inte alla munsbitarna utan bara en variant. Till sillpinnen är öl gott men till både laxen och kycklinglevern går mousserande vitt vin bra.

Sillpinne
Ett paket 5-minutersill för inläggning
1 lime
1 citron
1 apelsin
En bit purjo
Skär 4 cm strimlor av purjon på längden. Låt sillen rinna av. Filea de tre citrusfrukterna genom att skära av skalet så att det vita följer med kniv. Skär ut filéerna mellan hinnorna. Det går lätt om du har en vass kniv. Skär sillen i 2 cm breda bitar. Trä upp en bit purjo, två citrusfiléer och sist en sillbit på varje pinne.

Laxpinne
20 st
Cirka 6 skivor lax/200g
150g Philadelphiaost
½ dl finhackad dill
1 msk rivet citronskal
2 tsk stött rosépeppar

Blanda ostcreme med dill, citronriv och peppar. Lägg ut laxskivorna på platsfolie bredvid varandra så att de bildar en rektangel. Pussla ihop med småbitar. Bred på ostecremen. Rulla ihop laxen med osten till en liten rulltårta, 20-25 cm lång. Vira in den ganska hårt i platsfolien och ställ in i kylen. Skär den i skivor och sätt i en tandpetare när det är dags att servera.

Kycklingleverpinne
150 g kycklinglever
0,5 pkt bacon
Lite salladsblad
Syltlök

Ansa och dela på leverbitarna. Salta och peppra, vänd i lite vetemjöl stek i smör och låt rinna av på papper. Stek baconen i hela skivor. Trä upp en syltlök på pinnen, fortsätt med sallad, en bit bacon och sist den panerade kycklinglevern.


 
 
  Späda salladsblad med smörstekt ostronskivling
En enkel förrätt av vårens primörer i en sallad med ljummen smörstekt svamp.
1 påse/150 g blandade små salladsblad med frisésallad
de innersta ljusgröna bladen på en huvud bladsallad
1 knippe färsk sparris
cirka 250 g ostronskivling
smör att steka i
olivolja, vit balsamvinäger
salt och peppar
några rädisor

Strimla ostronskivlingarna ned i stekpannan direkt. Det går lätt att göra detta för hand genom att dra isär dem. Låt vätskan ånga bort på medelvärme. Tillsätt en klick smör, salta och peppar och stek svampen lite lätt krispig i kanterna.

Skär av ändbitarna på sparrisen några centimeter upp på stammen. Dela dem på längden en gång och låt dem sjuda fem minuter i lite lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet och låt sparrisen stå i kallt vatten. Detta går bra att göra i förväg.

Ta ut de innersta ljusgröna bladen på salladen och skölj. Fördela alla salladsblad på tallrikarna direkt, blanda in sparrisen, toppa med den varma svampen. Ringla över olja, vinäger och salta och peppra. Servera med några knapriga rädisor till.


 
 
  Lammfilé med färska örter, potatis, tomater och getostcreme

Lammfilén blir saftig och god när du tillagar den på låg värme i ugnen.
4 portioner
cirka 600 g lammytterfilé
salt och peppar
2 msk stötta fänkålsfrön
smör att steka i
0,5 dl olivolja
1 dl hackade färska örter av timjan och bladpersilja
ugn 150 grader

Salta och peppra och bryn lammfiléerna runt om. Lägg dem i en eldfast form, strö över fänkålen stick i en köttermometer och sätt in i ugnen. När köttet håller cirka 55 grader är det klart. Lägg på lite folie för att låta köttet vila.
Pensla filéerna med oljan och strö över de färska örterna och se till att det fastnar runt om. Dela köttet i portionsbitar och lägg dem på bädden av potatis och tomater. Lägg på lite färsk timjan för doftens skull.

Potatis- och småtomater
cirka 1 kg Amadine/mandel- eller sparrispotatis
300 g körsbärs eller små plommontomater
olivolja
hackad färsk timjan
salt och peppar
ugn 200 grader

Dela potatisen på längden och lägg ut i en eldfast form. Sätt in i ugnen i 20 minuter. Lägg i tomaterna, timjan, salt och peppar och ringla över oljan, sätt in i ugnen ytterligare 10 minuter.

Getostcreme
5 dl grekisk eller turkisk yoghurt
200 g mild getost
skalet av 1 riven citron
1 dl grovt hackad bladpersilja
salt och peppar

Mosa osten med yoghurten till en creme. Det gör inget om det är lite hela bitar. Blanda med citronskal och persilja smaka av med salt och peppar.


aprikos tårta
© Miriam Pries
  Aprikostarte med mandelbotten
Tårtan ser avancerad ut men den är busenkel att göra. Tårtbotten kan du göra flera dagar innan.
200 g mandelmassa
50 g hackad sötmandel
50 g smält smör
2 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Dekoration och fyllning
1 dl rumsvarm Nutella
1 burk konserverade aprikoser
2,5 dl vatten +1 dl multigelésocker
små marsipankycklingar

Tillbehör
Lättvispad grädde
Rör ihop mandelmassa och smör, häll i den hackade mandeln, rör i äggen ett i taget. Blanda vetemjöl och bakpulver för sig och rör i smeten.

Rita ut en cirkel, cirka 22 cm i diameter på att bakplåtspapper. Klicka ut smeten, och bred ut till kanten av cirkeln. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 20 minuter.

Lossa botten från pappret och lägg på ett stort fat. Bred på Nutella. Låt aprikoserna rinna av och skiva dem. Lägg ut dem i en spiral på tårtan, börja i mitten.

Koka upp gelésockret enligt anvisningarna på paketet. Låt svalna och skeda över gelen när den börja stelna. Dekorera eventuellt några påskkycklingar i marsipan. Servera lite vispgrädde och en god espresso till.