ANNONSERA
ANNONSER

 

 

 

 




  Blommor och blad
Fläckborttagning
Husmorskurer
Laga och återanvänd
Presenter
Skönhet och hälsa
Städtips
Syltning och saftning
Vett och etikett
Universalmedel
Info & Kontakt
 

 
   

Sommarbuffé med svenska smaker
En härlig sommar väntar på att slå ut i full blom. Det är nu vi längtar som mest efter alla sommarens smaker, matjessill, sparris, nypotatis, jordgubbar och rabarber. Råvaror vi förknippar med 6:e juni, skolavslutning och semester.

Tips!
En buffé behöver inte bli krånglig om du kan förbereda det mesta någon dag innan gästerna kommer. Gräslök, kan verka som en bagatell i sammanhanget men de gröna aromatiska stråna är ett måste och hör till säsongen. Det är nu gräslöken har den bästa smaken.

Börja buffén med en liten sillpinne av potatis, matjes och färskost rullad i gräslök. Gräslöken hittar du också i primörsalladen och i den läckra lilla laxtartaren. Sparrisen får sällskap av salladslök, pinjenötter, aprikos och violer i en sallad och den som inte provat den här smakkombinationen tidigare kommer att bli glatt överraskad. Huvudrätten på buffébordet är en kalvstek. Det låter krångligt och avancerat men ingenting kan vara enklare. Sätt in den i ugnen som den är utan kryddor och låt den stå cirka två timmar. Under tiden gör du något annat.

Gå ut och plocka några kvistar syrener och ta in doften i huset kanske. Avsluta med en tarte fylld med len vaniljkräm, ugnsbakade rabarber och färska jordgubbar. Blir det bär över sätt fram dem i en skål som de är. Välkomna till buffébordet.

Buffé för cirka 10 personer. Halvera eller dubblera beroende på antal gäster. Tillbehör till buffén, en god lagrad hårdost, smör, knäckebröd, kavring, annat bröd, nykokt potatis och drycker.


buffe
 
  Buffétips
• Beräkna totalt cirka 150 gram kött och fisk per person.
• Beräkna total cirka 150-200 gram tillbehör typ sallad, potatis, bröd mm per person.
• Läs igenom alla recept. Det mesta kan du göra dagen innan, som botten till tårtan, laxtartaren, sillpinnarna, surdegssnäckorna, kalvsteken, glazen, ugnsbakade morötter och såserna.
• Gör en inköpslista och skriv upp matvarorna i grupper exempelvis: frukt/grönt, kött/fisk, mjölk/ost, och så vidare, då går det snabbare att handla. Är ni flera och handlar kan var och en ta en eller flera avdelningar.
• Köp hellre en enda stor bit ost än många olika småostar. Till den här buffén passar en lagrad hårdost bra och vi valde en lagrad Grevé.


Genvägen till buffén
• Öppna två burkar matjessill häll av spadet och lägg upp i en skål. Var och en kan ta en bit sill, potatis och gräddfil själv.
• Skär en baguette på längden. Lägg soltorkade tomater, spenat och ost på varje halva. Gratinera 10 minuter i 225 graders ugn. Skär i bitar och servera.
• Köp två burkar grön sparris på burk. Häll av vattnet och blanda med resten av ingredienserna till sparrissalladen.
• Lägg ut gravad lax på ett fat. Strö över rikligt med dill och hackad saltgurka. Gör krassesåsen som i receptet och servera till.
• Köp färdigskivad rostbiff istället för kalvsteken. Gör glazen som i recepten och ringla över skivorna.
• Blanda två påsar färdig salladsblandning med buketter av rå blomkål och två knippen rädisor. Gör senapsdressingen som i receptet.
• Köp en färdig tårtbotten, lägg färdig vaniljkräm mellan bottnarna, bred på 3 dl vispad vispgrädde och dekorera med färska jordgubbar.

Mat över?
Det mest klimatsmarta i vår värd är att ta vara på resterna och gör något av dem. Med skivor av kalvstek över har du ett guldläge men det funkar också med rostbiffskivor. Med lite tur efter en raid i kylskåp och skafferi kan du ställa fram, Vitello tonnato, på bordet. Mixa en burk tonfisk i vatten med, tre sardellfiléer, 2 msk kapris, 1 dl majonnäs och saften av en citron. Lägg ut skivor av kalvstek på ett stort fat. Skeda över såsen och låt stå i kylen en timme. Strö över kapris och servera.

 
 
  Potatispinne med sill och ostboll
Cirka 15-20 skrapade små kalla kokta nypotatisar
2 burkar matjesfiléer i bitar, 200-gramsburkar
1 burk cream cheese naturell, 200 g
1 knippa gräslök
Tandpetare

Öppna sillburkarna och låt spadet rinna av. Dela sillbitarna på längden. Dela potatisarna på mitten.
Klipp gräslöken och lägg klippet på en tallrik. Klicka ut ost på gräslökshacket med hjälp av ten tesked. Rulla runt klickarna i gräslöken och forma små bollar.
Trä upp en ostboll, sillbit och sist en potatis på tandpetare och ställ ut på ett fat.


 
 
  Surdegssnäckor med spenat och tomater
20-25st
1 paket franskt lantbröd med mild surdeg, finns i mjölhyllan
70 g sköljd babyspenat
1 burk strimlade soltorkade tomater i olja cirka 280 g
100 g riven lagrad ost
bakplåtspapper

Arbeta ihop degen enligt anvisningarna på paketet och låt jäsa 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den på mitten.
Kavla ut en rektangel som till kanelbullar med den ena halvan av degen.
Häll av det mesta av oljan som tomaterna ligger i och fördela resten jämnt över degen. Strö på hälften av osten och bred ut all spenat färsk och sköljd.
Rulla ihop degen med fyllning som en rulltårta och skär i cirka 20-25 delar som läggs ut på en plåt med bakplåtspapper.
Jäs 20-30 minuter.
Dela det som återstår av degen i två delar och baka ut antingen två hela bröd eller rulla 20-25 kuvertbullar. Grädda enligt anvisningarna på paketet.


 
© artini design&photo
  Smörstekt sparris med aprikos och pinjenötter
2 knippen färsk grön sparris
6-8 salladslökar
smör till stekning
salt och peppar
1 sköljt huvud bladsallad
10 torkade aprikoser skurna i strimlor
50 g pinjenötter
eventuellt violer

Bryt av den träiga biten av sparrisen och dela den eventuellt på längden om den är tjock. Ansa och skölj lökarna och dela dem i fyra bitar.
Hetta upp smör i en stekpanna och stek först på sparrisen ett par minuter. Lägg i löken och låt den steka med ett par minuter till. Salta och peppra, låt svalna.
Lägg ut salladsbladen generöst på en stor tallrik. Lägg på sparris och lök. Strö över nötter och aprikoser och eventuellt några violblommor.


 
© artini design&photo
  Laxtartar med krassesås
400 g gravad lax i skivor
3 finhackad schalottenlök
3 msk skånsk senap
2 msk hackad saltgurka
2 msk hackad gräslök
0,5 dl dill i småvippor
1 dl creme fraiche
rikligt med svartpeppar

Skär laxen i strimlor och lägg i en bunke tillsammans med lökhack, senap, gurka, gräslök, dill och creme fraiche. Blanda noga och dra några rejäla tag med pepparkvarnen över.
Klicka ut laxröran på en bit metallfolie eller plastfilm. Bred ut röran på längden, rulla ihop och forma en korv. Täpp till ändbitarna och lägg i frysen. Mins en timme men det går bra över natten. Ta fram rullen minst en timme före den ska användas. Skär den i lika många skivor som gäster och lägg upp på småassietter eller ett fat, dekorera med små knapriga salladsblad.

Krassesås
3 lådor krasseskott
2 tsk örtsalt
6 dl gräddfil

Häll upp gräddfilen i en bunke. Klipp ned en låda krasse i gräddfilen och kör med mixerstav tills gräddfilen börjar bli vackert ljusgrön. Klipp ned en låda krasse till och blanda med örtsalt. Häll upp i en skål och toppa med rikligt av krassen.

 


 
 
  Kall skivad kalvstek med syrlig glaze
1,5–2 kg kalvstek

Glaze
1 dl ljus japansk soja
2 dl vatten
2 msk kalvfond/köttbuljongstärning
2 msk vitvinsvinäger
2 msk ljus eller vit sirap
1 tsk svartpeppar
½ msk Maizena- eller potatismjöl
½ dl vatten

Värm ugnen till 175 grader. Lägg antingen upp kalvsteken som den är i en ugnssäker form eller bind upp den innan du lägger den i formen. Sätt in en köttermometer i den tjockaste delen av steken och ställ in den i ugnen tills termometern visar 77 grader. Det tar cirka 2 timmar.
Ta ut steken och lägg en bit metallfolie över och låt den vila cirka 30 minuter. Använd vass kniv och skär på tunna skivor.
Lägg köttskivorna på ett fat, ringla glazen över och ställ fram det som blir över om någon vill ha mer.

Glaze
Blanda till alla ingredienserna till glazen i en kastrull. Låt koka upp och sjud en minut. Låt svalna


 
 
  Somrig primörsallad med senapsdressing
1 knippe morötter med blast
1 blomkålshuvud i brutna buketter
cirka 200 g förvällda sockerärtor
2 knippen ansade rädisor
1 liten påse sköljda små blandade salladsblad
1 rödlök i tunna strimlor
0,5 knippe gräslök skuren i fem cm långa bitar

Sätt ugnen på 175 grader. Skär av blasten på morötterna men spar ett par centimeter i toppen, skölj noga. Dela morötterna en gång på längden och lägg ut i en ugnsfast form. Stänk lite olja över och sätt in i ugnen cirka 15 minuter. Låt svalna
Ta fram ett stort fat eller skål blanda alla grönsakerna till salladen.

Senapsdressing
blad från 6 stjälkar bladpersilja
1 dl dijonsenap
4 dl lättcreme fraiche
1 dl vatten
salt och peppar

Finhacka persilja och lägg i en skål, blanda ned senap och creme fraiche. Vispa i vattnet och smaka av med salt och peppar. Dekorera med ett snyggt persiljeblad.


jordgubbar
 
  Rabarber och jordgubbstarte med vaniljkräm
8-10 bitar
Tarte
3 dl vetemjöl
1 msk socker
½ tsk salt
150 g smör
1 äggula

Dekoration
2 dl färdigblandad vaniljkräm från paket t.ex.
3 dl vispad vispgrädde
ugnsbakad rabarber
6-8 jordgubbar
flagad mandel

Blanda alla torra ingredienser i en matberedare. Lägg i smöret i kuber och kör tills det bildas en smulig konsistens.
Tillsätt äggulan och kör tills degen bildar en hel klump. Tryck ut degen i en låg form med löstagbar kant, nagga botten med en gaffel. Ställ in i kylen cirka 30 minuter.
Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen cirka 8 minuter eller tills tarten fått en läcker ljusbrun kant. Ta ut och låt svalna.
Lossa tarten försiktigt från formen och lägg upp på ett tårtfat. Blanda vaniljkräm och vispgrädde och bred ut på tarten.
Lägg ut rabarbern i ett solmönster på vaniljgrädden. Skiva jordgubbarna och lägg dem i cirklar över tårtan. Strö över mandelspånen.

Ugnsbakad rabarber
4 lagom stora ansade och sköljda rabarber
4 msk socker

Sätt ugnen på 200 grader. Dela rabarbern på längden en eller flera gånger beroende på tjocklek. Skär rabarbern i cirka 8 cm långa bitar.
Lägg rabarberbitarna i botten på en eldfast form, strö över socker och sätt in i ugnen cirka 10 minuter eller tills den är mjuk. Låt svalna