ANNONSERA
ANNONSER

 

 

 

 
  Blommor och blad
Fläckborttagning
Husmorskurer
Laga och återanvänd
Presenter
Skönhet och hälsa
Städtips
Syltning och saftning
Vett och etikett
Universalmedel
Info & Kontakt
 

 
   

Vett och etikett
Vänlighet, omtänksamhet och uppmärksamhet är bra etikettsregler. Var glasen står är inte avgörande. Men det finns allmän vett och etikett som kan vara bra att känna till.

Middag

servetter
© SP
  Hur många?
Hur många som bjuds har lite med utrymmet att göra. Har du trädgård och det är sommar får antagligen fler plats. Men tänk på att du ska ha tid att ha trevligt själv också.

Fyra till sex personer på middag så att ni sammanlagt blir sex till åtta runt bordet är ganska lagom om det inte ska bli för stressigt. Hör av dig i god tid med några alternativa datum. I enklare sammanhang kanske ett par vänner bjuds in några dagar före om ni och de kan.

Känner ni dem som ska komma på middag vet ni säkert om någon är vegetarian, nötallergiker eller annat. Gör ni inte det så fråga innan ni planerar middagen.

 
 
  Kläder
Det verkar som många tycker att det är kul med klädkod. Det kan vara intressant att veta att om du får ett inbjudningskort där det inte står något om klädkod var det förr i tiden alltid högtidsdress, det vill säga frack som gällde! Bäst att kolla om du får ett sådant inbjudningskort.

Självklart ska du känna dig bekväm i det du tar på dig även när du går bort. Använder du aldrig slips annars finns det få anledningar till att du ska använda när du är bortbjuden. Samtidigt finns det många som tycker det är kul att sätta på sig något extra snyggt och få användning för smycken som kanske inte alltid passar på jobbet.

 
 
  Placering
Har du fått platsen bredvid värdinnan förväntas du tacka för maten å allas vägnar enligt en gammal konvention. Man kan också uttrycka det så att om du har blivit placerad till vänster om den som lagat maten förväntas du tacka för maten å allas vägnar. Du kan vara bortbjuden till ett samkönat par, det kanske är en ensamstående som bjuder på middag eller också är det mannen i familjen som lagar maten. Är ni åtta runt bordet är den bästa placeringen att placera värdparet vid bordsändarna. Varannan dam och varannan herre är en gammal tumregel. Men här finns också andra saker att ta hänsyn till. Det gäller att se till att de som sitter bredvid varandra kan ha något att prata om också och det är inte säkert att ni är lika många damer som herrar på middagen.

 
 
  Dukning
Glas
Huvudrättens glas placeras mitt för kuvertet. Vattenglaset längst till höger och förrättsglas till vänster. Snapsglas till höger om ölglas. Eventuellt dessertvinsglas placeras mellan huvudrättens glas och vattenglaset.

gaffel
 
  Bestick
Huvudrättens bestick närmast tallriken och förrättens bestick utanför bredvid. Dessertbestick ovanför tallriken, mellan tallrik och glas. Är det många rätter och många bestick placeras sista rättens bestick närmast tallriken och sen i den ordning rätterna kommer in bredvid det besticket. Lägg soppskeden till höger.

 
 
  Tallrikar
Utgå från varmrättstallriken. Eventuella sallads- och brödtallrikar till vänster. Färdig förrätt kan dukas ovanpå varmrättstallriken. Om det är soppa som förrätt och den serveras varm bärs den in när gästerna satt sig och ställs på varmrättstallriken.

 
 
  Allmänt
Glas kan stå kvar på bordet under hela middagen. Alla tallrikar och bestick tas ut innan desserten serveras.

Servering
Maten serveras från vänster. Soppa och drycker från höger. Vin hälls upp till två tredjedelar i glaset.

 
 
  Vad pratar man om?
Den person du sitter bredvid kommer att minnas dig som en trevlig person om du är en bra och uppmärksam lyssnare. Visa dig intresserad och ta reda på vad han eller hon arbetar med och tycker om att göra. Antagligen kommer ni att hitta något gemensamt intressant att tala om. Svårpratade personer kan man ändå vara vänlig och uppmärksam mot. Vill personen av någon anledning inte prata får man respektera det. Då finns ju resten av bordssällskapet att prata med. En gammal regel är att undvika att prata om politik och pengar. Här är det förstås upp till var och en att bestämma vad man vill prata om.

I en del sammanhang gillar man en uppfriskande debatt under en middag. Andra kanske tycker det blir jobbigt. Är du bortbjuden så är det antagligen för att de som bjudit in dig vill ha lite trevligt en kväll.

I alla familjer finns konflikter och känsliga ämnen som säkert ventileras och säkert behöver det också. Men det är inte säkert att under en middag med personer du inte känner så väl är det bästa forumet att ventilera den här typen av samtalsämnen. Känn dig för. Men var det dig själv det är alltid det bästa.