HemTips MatTips Omräkningstabell Symboler Kontakt
Blommor & Blad
Växter inomhus blir mer ofta ihjälvattnade än uttorkade. Vissa växter vill ha mycket ljus andra klarar sig med mindre. Alla kan ha växter och det kräver inte mycket av din tid…
Augusti
Kanske odlarens bästa månad. Beskär plommon och körsbär när frukten är avplockad. Passa på att dela på perenner som står för tätt. Skörda och njut av potatis, morötter, tomater och squash, örter. Ett tag bland ogräset förebygger spridningen nästa odlingssäsong. Sätt krasse, rosenskära och luktärter i vas inne och ute och njut.
Balkongodling
Självklart kan du odla grönsaker och annat även om du bara har tillgång till en balkong. Att odla i hinkar är både praktiskt och enkelt. Platshinkar är lätta att bära och flytta om det skulle behövas. Borra hål i botten och ställ hinkarna på plastbrickor. Fyll upp med 1dm lecakulor i botten och resten en ekologisk bra matjord. Exempel på grödor som lämpar sig för hinkodling är, potatis, jordärtskockor, rabarber, tomater, gurka, paprikor, bönor.
Cyklamen
Cyklamen persicum. Gillar ljus men inte direkt solljus och värme under ifrån. Vattna inte direkt på knölen då ruttnar knoppanlagen. Trivs bäst i 16-18 grader. Tillför växtnäring under blom- och växtperioden. Ställ ut den i trädgården eller på balkongen skuggigt under sommarperioden. Vattna ytterst lite och skydda den mot regn. Börja vattna försiktigt i augusti när knopparna börjas synas är det dags att ta in den och plantera om den. Halva knölen ska vara ovan jord.
Dahlia, julstjärna, stockros och vallmo
När stjälkarna är snittade utsöndrar de mjölksaft och kan ej ta upp vatten. Doppa ändarna i kokande vatten för att förhindra detta.
Dammiga växter
Ta på dig ett par stickade vantar och fukta dem lätt. Nu är det bara att gå över alla bladen försiktigt så tar du med dig dammet. Skölj upp vantarna till nästa gång.
Elefantgräs
Är inte ett gräs som elefanter är speciellt förtjusta i. Snarare har gräset fått sitt namn av att det kan bli upp till tre meter högt på en odlingssäsong. Sol och halvskugga fungerar bra men den gillar vatten. Snyggast som ensam växt, får fina plymer.
Fikus
Det finns massor av olika sorters fikus. Gemensamt för fikus är att de gillar ljus men inte direkt sol. Vattna igenom rotklumpen ordentlig vid vattning men låt den gärna torka upp innan du vattnar nästa gång. För att få en buskig och tät växt bör den beskäras när den är cirka 30 cm hög. Beskärningen görs bäst under våren.
Frösådd
Du behöver inte köpa dyra små torvkrukor när du ska så dina frön. Samla istället på dig äggkartonger, fyll på med fin såjord och sätt dina frön i. Placera kartongerna på en plastbricka och täck med tidningspapper den första veckan medan fröna gror. Ta av pappret och sätt kartongerna i ett ljust fönster utan direkt sol. Duscha regelbundet under hela växtperioden med vatten från en duschflaska.
Gerbera
Gerbera är en trevlig blomma som du både kan ha som snittblomma och som krukväxt. Den går att övervintra men är väldigt kräsen med sitt vattenbehov. Inte för mycket och inte för lite och framförallt alltid rumstempererat vatten. Gillar ljus och kan stå ute i skuggan under sommaren. Glöm inte att vattna. Som snittblomma pryder en enda gerbera sin plats i en vas var som helst.
Harsyra
Harsyra är inte bara en liten söt marktäckare i skuggan. Bladen är också rika på vitamin C och är ätbara.
Hasselnöt och hassel
Har du nötter kvar efter jul? Om du vill behålla dem en tid kan du alltid lägga dem i en plastpåse och lägga dem i frysen. Nötter har hög fetthalt och fettet härsknar om de förvars i rumstemperatur. I frysen håller de upp till ett år. Men du kan också prova att sätta till exempel en hasselnöt.
För att nöten ska kunna gro bör den utsättas för kyla först. Antingen lägger du den i kylskåpet några veckor eller också förvarar du dem utomhus ett par veckor vintertid om det inte är extremt kallt max minus 6 grader. Sandpappra nötterna något så att skalet blir tunnare och grodden får lättare att gro. Sätt dem 2 cm i en ganska djup kruka med vanlig såjord i. Duscha det översta jordlagret varje dag och sätt krukan ljust vid ett fönster. Efter ett par veckor gror nöten/kärnan och den börjar växa. Fortsätt att hålla jorden jämnt fuktig och plantera ut den i trädgården eller i en stor kruka på balkongen i april, maj när fara för frost är över.
Isop
Isop är en vacker kryddväxt som alla fjärilar älskar. Den blir fin som kantväxt i blomrabatter. Ta hand om bladen när blommorna är på väg att slå ut. Använd dem färska eller torkade till fisk och lamm. Gott i potatissallad och som te.
Julfint utan gran
Kanske har du inte plats för en stor julgran i bostaden. Har du lite större krukväxter kan du göra trevliga arrangemang med hjälp av mossa och julkulor runt växterna i krukan.
Julstjärna
Euphorbia pulcherrima. I vilt tillstånd kan julstjärnan bli en hög buske. Det är inte de röda bladen som är blomman utan de små oansenliga gula blommorna som sitter i den röda bladrosetten. Trivs i alla väderstreck vintertid bara den står ljust i ett fönster. Julstjärnor tycker inte om för mycket vatten och kyla.
Kamelia
Camelia japonica. Redan på 1800-talet var kamelia en uppskattat krukväxt. Inomhusklimatet i bostäderna på den tiden var säkert bättre lämpade då. Svalt, ljust och jämn fuktighet är en bra förutsättning för att lyckas med en kamelia. Kamelior gillar inte kalk.
Krukväxter
Vattna krukväxter uppifrån. Växter med ömtåliga blommor och blad exempelvis saintpaula, orchidér och cyklamen vattnas genom att ställa krukan i cirka 5 centimeter vatten i 30 minuter. Står de för länge kan rötterna börja ruttna.
Jorden ska kännas nästan torr inför varje vattning. Känn efter med ett finger i jorden.
Gulnar bladen och faller av kan det bero på för frikostig vattning. Låt blomman torka ut innan nästa vattning.
Blad och stjälkar som hänger tyder på att blomman genast behöver vatten. Ställ ner krukväxten under vatten. Ta upp den när luftbubblorna avtagit och låt den rinna av.
Kryddträdgård
Den minsta trädgård du kan anlägga som du kan ha mycket glädje och nytta av är en liten kryddträdgård. Passar jättebra för balkongägare och sommarstugeägare som inte hinner vara i stugan så ofta. Olika sorters timjan övervintrar och ger lite grönska även på vintern. Vanliga ettåriga kryddväxter, basilika och dill till exempel som du köper i matbutiken fungerar bra att plantera i en låda tillsammans.
Lyktor
Det finns massor av trevliga trädgårdslyktor som sitter på pinnar att förgylla middagen med i sommarskymningen. Även den som har balkong kan ha glädje av några ljuslyktor att sätta ner i krukorna
Mullvadar
Ett bra knep att få mullvadarna att fly är att plantera vitlöksklyftor i mullvadshögarna på våren. De gillar inte doften och brukar försvinna ganska omgående.
Mördarsniglar
Ta en skokartong, gör ett litet hål i sidan vid botten. Ställ en skål med öl i kartongen, lägg på locket och ställ ut snigelfällan. En regntät variant är att använda en plastburk av den typ du kan köpa kakor i och använda på samma sätt. Vittja fällan varje morgon och fyll på med mer öl.
Nässlor
Nässlor är inte bara ett ogräs det är gott och näringsrikt som soppa vet den som provat och det fungerar bra som gödsel. Använd handskar och fyll en hink eller större balja med nässlor. Täck nässlorna med vatten, ställ i skuggan och låt det stå en vecka. Sila från nässlorna och lägg på komposten. Använd vattnet och blanda 1-10 i vattenkanna och gödsla näringskrävande växter som rosor, pelargoner och grönsaker.
Ormhassel
Prydnadsbuske för trädgården som faktiskt är vackrast utan sina blad på vintern. De skruvade grenarna är vackra att ta in som en elegant påskris eller att sätta i buketter. Busken blir vackrast om den får växa fritt då syns det fina grenverket bäst.
Pallkrage
För den lilla trädgården passar en eller flera pallkragar utmärkt. Köp dem på närmaste brädgård. Fyll den med jord och så och plantera dina favoriter.
Plättar i luften
Muehlenbeckeia complexa. En liten slingerväxt som i sin naturliga miljö, Nya Zeeland slingrar sig runt trädstammar och andra växter. Gillar ljus men inte direkt sol.
Påskliljor
Blanda inte påskliljor med andra blommor. Påskliljans växtsaft bidrar till att andra blommor vissnar snabbare.
Rådjur
I vissa delar av landet är rådjur en plåga. De äter nästan allt. Ett bra medel är att blanda blodmjöl, vatten och en skvätt ammoniak och doppa tex en bit stickmassa för blommor, Oasis. Sätt upp på blompinnar i trädgårdens utkanter. Obehandlade tottar av ull kan också vara effektivt.
Smultron
Ett sätt att göra det enklare för sig i trädgården är att plantera marktäckande växter under de högre växterna. Då får inte ogräset så stor chans att komma upp. En bra marktäckare i soliga lägen är faktiskt smultron som inte heller är särskilt näringskrävande.
Snittblommor
Plocka blommor tidigt på morgonen eller på kvällen. Nyplockade blommor håller sig längre om de stoppas ner i vatten minst en timme ända upp till blomklasarna. Blomvattnet håller sig friskt med en bit träkol i vattnet. Sätt aldrig blommor i iskallt vatten. Varmt vatten 40–50 grader rekommenderas till vedartade stjälkar. Köp ej blommor som står i solen eller som släpper frömjöl.
Ställ ej blombuketter vid varma element, i solen, varma eldstäder eller vid varma lampor. Undvik drag och fruktskålar. Frukten avger gas som påverkar blommorna och de vissnar snabbare.
Trädgårdshänder
Nariga, jordiga fingrar blir som nya med en salva av 2 msk honung och saften av en halv citron. Massera in händerna och låt verka 5 minuter. Skölj med ljummet vatten.
Ulliga Ulla
En trevlig krukväxt som ursprungligen kommer från Mexico. Det latinska namnet är Tradescantia sillamontana. I naturen är det en marktäckande växt och som krukväxt bör den få utrymme för sina grenar. Blommar på sommaren med små knallrosa blommor. Vissnar ned under vinterperioden då den bör förvaras svalt. Plantera om i ny jord i februari/mars och börja vattna så kommer växten ganska snabbt. Gillar ljus och sol men bör hållas jämnt fuktig.
Vaser
Diska vaser noga. I glasvaser påskyndas bakterieutvecklingen av solljuset snabbare än i porslinsvaser.
Blad under vatten ruttnar, så se till att ta bort de blad på stjälken som hamnar under vatten i vasen.
Vattnar själv
Ska du resa bort under sommaren men gärna vill ha lite växtlighet på balkongen till du kommer hem. Det finns nu självvattnande balkonglådor att köpa. Men be grannen trots det titta till dina växter någon gång om du är borta länge.
Vedartade stjälkar
Knacka försiktigt med en klubba eller skär av snett med en vass kniv.
Syrener. Skala av barken på den del som ska stå i vatten. Skär också bort så många blad som möjligt då de avger mycket fukt genom bladen.