HemTips MatTips Omräkningstabell Symboler Kontakt
MatTips! – Ord och uttryck i reklam
Tips på hur du blir både ekologi- och ekonomismart. Gör din egen kryddblandning, sportdryck, godis, knäckebröd. Hur man undviker tillsatser, transfetter etc i maten. Ord och uttryck i reklam som kan vara vilseledande. Nya regler för märkning av glutenfria produkter.
KLIMAT-, HÄLSA- OCH EKONOMISMART
1. Köp ekologiskt och ät mindre.

2. Köp som vanligt en knippe besprutade bananer, men köp samtidigt en knippe ekologiskt odlade bananer, det totala priset blir då bara lite högre. Det gäller även all annan frukt och grönsaker.

3. Köp "billigt behandlat" ena veckan och ekologiskt andra veckan växelvis.

4. Jämför kilopriset på godis med ekologisk odlad frukt eller grönsak. Köp den smaskiga frukt eller grönsak vars kilopris understiger godispriset.

5. Ekogodis kan vid första anblicken verka dyrt, men ser man till innehållet jämfört med vanligt godis som består åtminstone av 80 procent socker som kostar ca 10 kronor kilot plus resterande 20 procent av gelatin från svin, stabiliseringsmedel, modifierade potatisstärkelse, vegetabiliska fetter, aromer, kakaomassa, invertsocker, ytbehandlingsmedel och färgämnen, framstår ekogodiset som mer prisvärt.

6. Undvik halvfabrikat. Köp torkade böner, linser, ärter, etc. Gör storkok och frys in i portionspåsar. Enkelt att ta fram och blanda i eller ha som bas i andra rätter.

7. Köp prisnedsatt ekologisk odlad eller annan ej hotad färsk fisk och frys in. Kolla i fiskguiden vilka som är ok.
GÖR DIN EGEN KRYDDBLANDNING
KRYDDPYTT
Vissa kryddor i kryddhyllan verkar aldrig ta slut och får kastas när de börjar bli för gamla. Men innan det har gått så långt kan man själv fylla en kryddkvarn med lite
• Grovt havssalt
• Slattar från äldre och färskare kryddor som kan tänkas passa bra ihop.
• Ruska kryddkvarnen ordentligt under påfyllningen så kryddorna blandas.
– I handeln finns kryddkvarnar med olika kryddblandningar som är påfyllbara. Är man osäker på vilka kryddor som går bra ihop, så läs på innehållsdeklarationen.

TORKA FÄRSKA KRYDDOR
• Gör buketter och häng upp och ner i en papperspåse. När de har torkat, smula med fingrarna eller använd en brödkavel över påsen. Plocka bort hårda stjälkar
. Förvara i mörka glasburkar.
GÖR DIN EGEN SPORTDRYCK
• 1 liter vatten
• 1 kryddmått salt
• 30 gram druvsocker
• Smaksätt med citron

– Jämfört med köpt sportdryck, innehåller denna ungefär hälften så mycket kolhydrater.
GÖR DITT EGET GODIS
• Mörk choklad
• Nötter
• Torkade frukter
• Cornflakes
• Kokosflingor
• Alternativt müsli med mycket nötter och torkad frukt

– Smält långsamt upp den mörka chokladen. Blanda ner alla ingredienser så att chokladen nätt upp täcker alla nötter mm. Bred ut chokladmassan på folie och låt svalna. Lägg därefter in i kylen så det blir hårt. Ta sedan ut och bryt isär till mindre bitar.
GÖR DITT EGET KNÄCKEBRÖD
• 50 gram jäst
• 5 dl ljummet vatten
• 1,5 tsk salt
• 2 dl vetemjöl
• 8 dl grovt rågmjöl
valfri frön

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt salt, vetemjöl och rågmjöl. Arbeta degen väl. Låt jäsa 1 timme.
Sätt ugnen på 225°C. Knåda degen och dela upp i tre delar. Kavla ut varje del med mycket rågmjöl så att den inte fastnar. När degen är ca 2 mm tjock, pensla med vatten och strö över de frön du vill ha. Kavla in fröna så att de fastnar. Skär i vackra former. Grädda i ugnen ca 15 minuter. Passa så det inte blir bränt. Recept ur boken "KliMat"
TILLSATSER
Några tips hur man undviker tillsatser mm
• INNEHÅLLSFÖRTECKNING – Innehåller produkten många e-nummer, färgämnen, smakförstärkare etc, välj den med kortast innehållsförteckning eller ett färskt alternativ.
• LIGHTPRODUKTER – Innehåller ofta tillsatser.
• DÅLIG PRODUKT – Kontakta tillverkaren.
• ALKOHOL – Innehåller färgämnen och tillsatser, info finns på systembolagets hemsida.
• KAFFEBÖNOR – Är ofta upp till två år gamla. Johan & Nyströms bönor rostas i Tullinge och är färskare.
• FÄRSKPRESSAD JUICE – Endast den man pressar själv.
• LAX – Välj kravgodkänd lax. Den är inte färgad.
• TRANSFETTER OCH HÄRDADE FETTER – När vegetabiliska oljor härdas, bildas nya substanser genom att olika kemikalier tillsätts. Oljan blir fastare och hållbarhetstiden förlängs. Konsumenter i Samverkan
• NÖTTER – Ät aldrig nötter som är skrumpna, smakar illa eller är missfärgade. De kan innehålla aflatoxin som är ett mögelgift. Livsmedelsverket sök mögelgift
SE UPP MED!
Ord och uttryck i reklam
• KÄLLVATTEN – kan mycket väl vara vanligt kranvatten.
• FÄRSKT – allt från två veckor gammal färsk fisk till färskpressad juice med hållbarhet till ett år.
• HEMLAGAT – Livsmedel som tillverkas i större skala för försäljning är olagligt att laga hemma.
• BUTIKSBAKAT – Industriproducerade degbitar som fryses och gräddas i butik.
• NATURLIGT – Inte ens naturgodis är naturligt.
• KLASSISKT – Låter tryggt och traditionellt. I stället för färsk råvara används pulver och industritillsatser.
GLUTENFRI
Nya regler från 2009
• GLUTENFRI – Max 20 mg/kg (20 ppm) gluten, vetestärkelse och havre får ingå.
MYCKET LÅG GLUTENHALT – Max 100 mg/kg gluten, vetestärkelse och havre får ingå.
OST
• RIVA OST – Smörj in rivjärnet med lite matolja så blir det lättare att göra rent.
• OST I SÅS – Tillsätt osten sist och värm bara så mycket att osten smälter annars blir den trådig.
ÄGG
• KOKA ÄGG EKONOMISKT – Lägg äggen i en kastrull, spola i kallt vatten så det täcker äggen. När vattnet kokat upp, skruva av plattan helt. Låt kastrullen stå kvar på plattan 3–5 minuter = löskokt ägg.
• ÄGG SOM SITTER FAST I KARTONGEN – Ställ ner kartongen i vatten en stund.
• KYL AV HÅRDKOKTA ÄGG I KALLT VATTEN – De blir lättare att skala och hindras från att missfärgas
• TESTA FÄRSKT ÄGG – Lägg ägget i en skål med vatten. sjunker det ner till botten är det färskt. Är det gammalt står det upp och flyter.